VM-gullet glapp x 2 - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

VM-gullet glapp x 2

Drømmen om å vinne VM på hjemmebane glapp med minste tenkelige margin for Ole Harald Løvenskiold Kveseth. I finalen ble han slått med fattige åtte poeng av tyskeren Marco Trabert, som dermed vant i sammendraget […]

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Ole Harald Kveseth ledet som kjent med to poeng før finaleøvelsen – kvisting – i dag. Derfra og bakover var utøverne tett som haggel, med 15 personer innenfor en differanse på 19 poeng.

I finalen, ble han dessverre slått, både av tyske Marco Trabert og av sveitsiske Urs Armstutz. Marco Trabert, som var nummer tre før finalen, var lynrask på kvistingen og klokket inn på imponerende 14.03. Han var i tillegg feilfri teknisk og fikk ingen straffepoeng, men endte på totalt 464 i kvistøvelsen.

Marco Trabert fra Tyskland vant årets VM i motorsag. Her intervjues han av en tysk tv-kanal rett etter at seieren er sikret.

Ole Harald Løvenskiold Kveseth ble i finalerunden klokket inn på 15.97. Også han var feilfri i finalen og fikk totalt 456 poeng – åtte færre enn tyskeren. Sammenlagt endte dermed tyskeren, som lå på tredjeplass i sammandraget før finalerunden, på totalt 1678 poeng. Han snek seg med det utrolige tre poeng foran Kveseth på 1675 poeng i sammendraget, og sikret seg med det VM-tittelen.

Også sveitsiske Urs Arnstutz snek seg hårfint foran Kveseth i finalerunden med  to hundredeler på kvistingen, med tiden 15.95.  Også han var feilfri i finalerunden, men med samme poengsum som Kveseth i finalen (456) havnet han altså bak i sammendraget.

Dermed kunne Kveseth til slutt notere seg for sølv i proffklassen individuelt i VM og en bronse i den siste finaleøvelsen – kvisting. I går tok han dessuten sølv i øvelsen kjedeskifte.

Selv om et VM-sølv sammenlagt og to sølv i kjedebytte og kvisting jo strengt tatt er strålende resultater i et VM, var det tydelig at Ole Harald var skuffet da resultattavlen i Håkons Hall kunngjorde at han var blitt slått på målstreken. Mens tyskerne jublet, måtte Ole Harald smile tappert mot kameraene som var rettet mot ham.

Da Skog.no intervjuet Kveseth noen minutter etter at avgjørelsen var falt, var det en fattet mann som forsøkte å glede seg over at han tross alt gjennomførte en svært god og feilfri finalerunde, og sikret seg VM-sølvet.

‐ Jeg må jo bare innrømme at i dag var det en som var enda raskere og bedre enn meg. Det er ergerlig, og jeg kan ikke annet enn å tenke på de små millimetrene som ikke gikk helt min vei under kappeøvelsene i går. Her tapte jeg nettopp de få poengene som ble avgjørende i dag, sa han til Skog.no.

‐ Marco er jo en fantastisk dyktig utøver, og strengt tatt har han jo slått med i fire av fem øvelser i dette mesterskapet. Jeg tok mange poeng på ham under kjedebytte, men når alt kommer til alt, var det ingen overraskelse at han vant. Jeg ga ham i alle fall kamp til døra, slo Kveseth videre fast.

Også for det norske landslaget glapp gullhåpet i dag. Det forsvant brått og brutalt da Øystein Koht-Nordbye var uheldig og fikk hektet av kjedet på motorsaga under sin finalerunde. Når man må skifte kjede midt i en øvelse som andre gjør unna på 14-15 sekunder, sier det seg selv at man ikke greier å nå toppen. Dermed var også den VM-drømmen ødelagt.

Øystein forsøkte da heller ikke å skjule skuffelsen når Skog.no snakket med ham etter at finalen var over – og han hadde kommet litt til hektene igjen etter den dramatiske hendelsen.

‐ Jeg hadde litt rusk på de første kvistene, men kom etter hvert inn i en god flyt, helt til jeg plutselig fikk hektet kjedet i en kvist og rev det av saga. Det ordene som gikk gjennom hodet mitt da, kan du ikke sette på trykk, sa han til Skog.no.

‐ En ting er jo at jeg kanskje kunne gjort det bra selv individuelt, men det er helt forferdelig å vite at du har spolert en gullsjanse for laget. Men gjort er gjort. Nå er det bare å legge dette bak seg og se framover, sa han tappert.

Øystein Koht-Nordby hadde det tungt etter at hans finale gikk fløyten da kjedet datt av motorsaga. Finaledagen ble absolutt ingen jubeldag for det norske A-landslaget.

Kristoffer Lund, som var tredjemann på det norske A-landslaget med en brukbar plassering før finalerunden, hadde heller ikke sin beste dag i kvisteøvelsen i dag. Han brukte 20.33 på å fullføre og fikk også to feil og dermed trekk på 40 poeng i finalen. Dermed endte han på 50. plass i finalen, og på 27. plass i sammendraget.

Til Skog.no etter finalerunden var han likevel ganske fornøyd med sitt første verdensmesterskap – og det på hjemmebane.

‐ Jeg hadde jo en bedre dag i går enn under kvistingen i dag, men jeg synes alt i alt jeg har gjort en god konkurranse og er fornøyd med det jeg har fått til i mitt første VM sa han. Det er så tøft i toppen her, at om man havner på pallen eller på en 25. plass kan avgjøres av ørsmå marginer. I år var de ikke alltid helt på min side, slo han fast.

Best resultat av de norske utøverne i dag, var det Anne-Helene Sommerstad Bruserud som sto for. Hun tok bronse i kvisteøvlesen i kvinneklassen, kun slått med 16 poeng av franske Amelie Aubriot, som vant finalen. I sammendraget endte Sommerstad Bruserud til slutt på en sjuende plass, etter at hun ikke hadde helt klaff verken med felling eller med presisjonskapp i de innledende øvelsene.

Anne-Helene Sommerstad Bruserud hadde heldigvis grunn til å smile i dag. Hun sikret seg bronsemedaljen i kvisting i kvinneklassen.

Pia Schøyen, som deltok på det norske B-laget, gjorde derimot et svært godt mesterskap, og ble ut fra poengene den beste kvinnen i mesterskapet med 1446 poeng. Dessverre får hun ikke VM-tittelen, siden hun formelt sett ikke er kvalifisert til VM, men stiller gjennom det norske B-landslaget.

I rekruttklassen gjorde også Sivert Lindstad en hederlig finalerunde i kvisteøvelsen, hvor han til slutt endte på sjuende plass. I sammendraget fikk Lindstad ødelagt sine muligheter allerede første dag, under felleøvelsen, da han måtte bytte nålelageret i motorsagen, og ikke fullførte øvelsen innenfor tidsrammen. Dermed fikk han heller ingen poeng for den øvelsen, og da er slaget tapt.

Da Skog.no snakket med ham i går, var han kommet over den kjedelige episoden som ødela mesterskapet for ham, og lovte å komme sterkere tilbake.

‐ Jeg er bare 19 år, og kan delta i tre junior-VM til, før jeg blir senior. Jeg ser opp og fram, og skal nok få det til å klaffe en gang i framtida, lovte han.

I rekruttklassen ble dermed Marius Hansen, fra B-landslaget beste norske utøver i år, med 1441 poeng og en uoffisiell 15. plass.