Stadig flere boligblokker i KL-tre - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Stadig flere boligblokker i KL-tre

Sverige er i ferd med å bygge seg opp som en av verdens største produsenter av KL-tre, ofte omtalt som massivtre. – Positivt, mener Kristine Nore i Splitkon.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Stadig flere boligblokker bygges med stamme i KL-tre. Stål og betong har vært dominerende siden 1940- tallet som byggemateriale for boligblokker, men denne trenden er i ferd med å snu. Stammer av krysslimt massivtre (KL-tre) er det byggematerialet som øker mest for boligblokker i Sverige. Det oppgir Danske bank i sitt siste nyhetsbrev Skog & Ekonomi. Takket være store investeringer i byggeindustrien er også Sverige på veg til å bli en av verdens største produsenter av KL-tre.

Tre nye KL-tre fabrikker i Sverige

Tre store fabrikker for KL-tre er på gang i Sverige. Stora Enso har startet i Grums, og etter årsskiftet åpner Setra en fabrikk som skal kunne produsere verdens største massivtreelement med en overflate opp mot 3,6 x 20 meter. Også Södra har åpnet sin fabrikk i Varö med en produksjon på 15.000 kubikkmeter KL-tre. Fase to som planlegges med oppstart i 2022 gir en ytterligere produksjon på 100 000 kubikkmeter (cirka 3500 leiligheter). Når alle tre fabrikkene er i produksjon kommer Sverige til å ha en produksjonskapasitet på 350 000 kubikkmeter KL-tre per år.

– Vi trenger flere tilbydere

Kristine Nore, forsknings- og innovasjonssjefssjef på den norske KL-Tre fabrikken Splitkon på Åmot i Modum, bekrefter stor etterspørsel også i Norge. Splitkons produksjonsmål for 2020 var 60 000 kubikkmeter massivtreelementer, tilsvarende 600.000 norske grantrær ved åpningen i vår.  Nore forteller at flere boligprosjekter nå er på trappene også i Norge.

– Vi er ikke helt i mål med hvilke løsninger som blir «standardiserte», spesielt med tanke på lyd. Det er mye som testes ut, og erfaringer gjør løsningene stadig mer kostnadseffektive, sier Nore som bekrefter at private utbyggere i stadig større grad etterspør KL-tre.

Splitkon har blant annet levert Skipet, et fem-etasjers høyt kontorbygg i KL-Tre i Bergen, der byggherre er G.C. Rieber.

Når det gjelder de store investeringene i KL-tre fabrikker i Sverige mener Nore at dette er positivt.

– Splitkon er begeistret for at det er så mange som satser på produktet. Det er plass til mange produsenter. Skal vi bruke tre som en del av løsningen mot å nå Parisavtalen trenger vi flere tilbydere, sier Nores om legger til at Splitkon er rigget for hjemmemarkedet.

– Vi har ikke levert til Sverige. Vi ser ikke bort fra at det kan skje, men per i dag har vi nok med å svare opp de norske forespørslene.

Nore_web
Kristine Nore.