Skogindustri på hugget - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Skogindustri på hugget

Det er grunn til å glede seg over at det stadig kommer positive nyheter fra skogbasert industri rundt om i landet.

Borregaard meldte nylig om fremgang på alle forretningsområder. Borregaards driftsinntekter var 1.110 millioner kroner (1.034 millioner kroner) i 4. kvartal 2016.

Driftsinntektene i hele 2016 ble 4,492 millioner kroner (4,164 millioner kroner). Driftsresultatet (EBITA adjusted) økte til 747 millioner kroner (497 millioner kroner), det høyeste resultatet noen gang. Resultat før skatt ble 724 millioner kroner (506 millioner kroner). Fortjeneste pr. aksje økte med 44% til 5,55 kroner (3,86 kroner).

– Vi hadde fremgang også i 4. kvartal i 2016 og er fornøyd med at vi økte salget av høyverdiprodukter, sier administrerende direktør Per A. Sørlie.

Fædrelandsvennen melder om stor stas i Vennesla: Huntonit har tatt i bruk sin nye trefibermassefabrikk til 63,5 millioner kroner.

– Vi så oss rundt. Hvor var det lavthengende frukter å plukke? Svaret lå i trefibermassefabrikken. Den var fra 1960-tallet, sliten og energikrevende. Nå markerer vi at en splitter ny trefibermassefabrikk er på plass – en defibrator til 63,5 millioner kroner som har fått sitt eget nybygg oppå 30 meter lange pæler og er blitt installert mens produksjonen har gått for fullt. Dermed har vi sikret fremtidig eksistens for denne flotte bedriften, sier Geir Drangsland, konsernsjef i Byggma ASA til Fædrelandsvennen.

 

Norske Skog melder om beste resultat på fire år, skriver Trønder-Avisa. Norske Skog tjente 1.49 millioner på drifta i fjor. Men 1,4 milliarder i nedskrivinger, trakk resultat etter skatt ned til 306 millioner kroner. Det er konsernsjefen fornøyd med. I fjor var resultat etter skatt på minus 1,5 milliarder kroner.

– Til tross for at vi hadde stort fokus på refinansering av Norske Skog i fjor, leverte våre fabrikker gode resultater. I 2017 vil vi fortsette forbedringen i fabrikkene gjennom å kutte kostnader og utvikle nye forretningsområder, skriver konsernsjef Sven Ombudstvedt i en pressemelding. I løpet av 2020 er målet at 25 prosent av inntektene skal komme fra andre ting enn papirproduksjon.

Konsernsjefen er optimistisk etter at produksjonskapasiteten i papir er redusert gjennom fabrikkstenginger hos andre produsenter.

– Den nye markedsbalansen gir grunnlag for økte priser, spesielt i Europa og Nord-Amerika, skriver Ombudstvedt.

 

Sandefjords blad omtaler Bergene-Holms planer om produksjon av biodrivstoff. Gjennom datterselskapet Biozin AS ønsker Larvik-bedriften Bergene Holm AS i løpet av noen år å investere 10 milliarder kroner i fem store fabrikker for produksjon av andre generasjons biodrivstoff, i Sør Norge.
Råstoffet vil langt på vei være restavfall fra skogsdrift, og fra Bergene Holms egne trelastfabrikker. En av biozin-fabrikkene skal etter planen bygges i Hof, ved Bergene Holms avdeling Haslestad.

For få dager siden kom nyheten om etableringen av Norwegian Wood Cluster. Deltakerne er Moelven Industrier, Mjøsen Skog, Boligpartner, Gausdal Bruvoll, Statskog, Forestia, Glommen Skog, Hunton Fiber og NTNU.

‐ Vi skal gjennom et tettere samarbeid jobbe for å utvikle en internasjonalt ledende klynge for industrielt og bærekraftig trebyggeri. Innlandet skal bli best i verden på industriell bygging med tre, sier Kristin Vitsø Bjørnstad, direktør for kommunikasjon og HR i Moelven.

 

Vi kan også glede oss over mye flott trearkitektur rundt om i landet. NRK Møre og Romsdal kan fortelle at Romsdalsmuseet har doblet antall besøkende etter at de åpnet det nye tilbygget i tre, også kalt Krona på verket. Nybygget har fått tre arkitekturpriser. Trebygg trekker folk!