Hunton nominert til innovasjonspris - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Hunton nominert til innovasjonspris

Hunton Trefiber er nominert til landbrukets Innovasjonspris. Det er satsingen på trefiberisolasjon som ligger bak nominasjonen.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

‐ Det er veldig hyggelig å bli nominert. Dette viser at flere setter pris på at Hunton fokuserer på innovasjon og bærekraftige produkter basert på trefiber. Bioøkonomi vil være viktig for Norge fremover og trefiber kan bidra positivt – både innenfor bygg og andre områder, sier Arne Jebsen, administrerende direktør i Hunton til Magasinet Skog.

Det er den nye fabrikken der Hunton utnytter restmaterialet fra trelastproduksjon til å produsere bærekraftig isolasjon, som Norsk Landbrukssamvirke har bitt seg merke i.

– Dette vil bidra til å redusere klimautslipp og øke verdiskapingen i norsk skognæring, skriver Norsk Landbrukssamvirke i sin pressemelding.

Det er femte året på rad at Norsk Landbrukssamvirke deler ut innovasjonsprisen til personer eller bedrifter som har turt å satse på innovasjon innen bioøkonomien.

Hunton Fiber er et selskap med lang historie på Gjøvik som tradisjonelt levert byggematerialer til byggebransjen.

Nå har de bygget en ny fabrikk utenfor Gjøvik der de skal lage trefiberisolasjon, et produkt av restmaterialet av tre som konkurrerer med mineralull.

‐ Isolasjon basert på trefiber har unike egenskaper som blant annet varmelagring og fukttransport. Isolasjon av trefiber bidrar til et sunt hjem og et godt inneklima, sier Arne Jebsen, administrerende direktør i Hunton.

Huntons trefiberisolasjon går inn i det naturlige kretsløpet som andre byggprodukter av tre.

Gjennom fotosyntesen tar skog, jord og vann opp CO2 og lagrer det i sin egen biomasse.

‐  Tre lagrer karbon i hele produktets levetid, noe som også fører til et lavere CO2-fotavtrykk, sier han.

Den estimerte markedet på byggisolasjon i Norden er 7 -9 milliarder. I dag er det mineralullprodusentene som Glava og Rockwool som dominerer dette markedet.

Markedsandelen for isolasjon som cellulose og trefiber er størst i Finland og Sverige, men vil trolig øke i Norge.

Alt som er igjen etter trelastproduksjon regnes som overskuddsmateriale. I dag er det store mengder som ikke blir brukt til noe.

‐  Å ta i bruk overskuddsmateriale for å lage nye bærekraftige produkter er helt essensielt i bioøkonomien, sier fagsjef for innovasjon og forskning i Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp i pressemeldingen.

Ved å benytte et fornybart materiale som tre i isolasjon er et viktig bidrag for å redusere klimagassutslipp.

‐  Trefiber forbinder karbon vesentlig lenger enn mineralull noe som også bidrar til utslippskutt, sier Klepp.

Klepp har stor tro på at Hunton vil lykkes.

‐  Generelle trender tilsier at produkter som Hunton kommer til å få økt etterspørsel fremover da det er et stort fokus på bærekraft nå, sier han.

Innovasjonsprisen deles ut 15. januar på Mat og Landbruk 2019.

Du kan lese alt om den nye satsingen, og det nye fabrikkbygget til Hunton, i neste utgave av Magasinet Skog som kommer i postkassen i første del av desember.