Dyrsku´n i Seljord leverer som alltid! - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Dyrsku´n i Seljord leverer som alltid!

Siden 1866 har bygdefolk fra store deler av landet strømmet til Seljord i september. Uansett hva du trenger, eller ikke, må du hit til landbrukets store møteplass. Hva blir vel høsten uten gratis bålkaffe på […]

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Enten du skal kjøpe en hogstmaskin til fire millioner eller en lefsepinne til førti kroner, så må du innom Dyrsku´n i Seljord. Køen inn til det ellers så døsige tettstedet er enorm. Bobiler, mopeder, rånetraktorer og jesusbusser. Kom som du er. Velkommen du med skinnhatt eller slips av treverk. Stig inn, du nysgjerrige eller du landbruks- og matminister. Alle får plass.

Is til tusen

Jeg har vært her hvert år i førti år, innrømmer Olav A. Veum. Som styreleder i både Norges Skogeierforbund og AT-Skog er han et selvsagt innslag på det store Skogtunet.

– Da jeg var liten, var det tivoliet som trakk, men nå er det å treffe både medlemmer, altså skogeiere, og publikum som han ikke kjenner, hvis de finnes.

– I år har vi med oss «Tenk Tre». Skogbrukets store satsing for å fortelle folk utenfor bransjen at skogen er en fremtidsnæring. Så viktig er skognæringen at vi som nasjon ikke når klimamålene våre hvis vi ikke både bruker skogen aktivt ved planlagt hogst og lønnsom planting, samtidig som vi bygger i tre.

Så delte skogfolket ut rause smaksprøver av lokalprodusert iskrem. Kuene som beitet fredelig på andre siden av Seljord sentrum kan snart fôres på flis fra grantrær. På Dyrsku´n fikk du lære om prosessen «fra flis til is». Og vaniljesmaken kom også fra skogbruket.

Hæ, sa folk, for mange hadde ikke fått med seg at vanillin, som er vaniljesmak, også lages av grantømmer i Sarpsborg, som det eneste stedet i verden. Bærekraft og innovasjon, heter det, og godt smaker det.

– Dyrsku´n er et bra sted å handle, sier Veum. Selv har han kjøpt ny traktor her for noen år siden. For her treffer du de ledende leverandørene, De gir deg gjerne et godt tilbud hvis du har forberedt deg litt, slik at du kan slå til. Men først kan du ta deg en runde til de andre leverandørene og se deres produkter med egne øyne. Praktisk og hyggelig!

Bli med på en runde

Der borte står en stasjonær motor fra 1937. Den puster og smeller vennlig som takk for total restaurering og godt med smøring i alle ledd. Rundt står gamle menn. Alle har capser med reklame, og de holder hendene i lommene. Slik kan de stå i timevis, eller så lenge motoren går.

 

Kom, så tar vi en tur.

En godt voksen kar betrakter en Trygg Motor på 12 – 14 hestekrefter. Den ble produsert av Brødrene Øveråsens Motorfabrikk i Gjøvik.
4H presset epler og serverte smaksprøver til folk. De var gode og friske uten noen tilsetninger.
Knivmaker Kåre Halvorsen fra Herre, i diskusjon med en mulig kunde.
Før høsten virkelig setter inn, må man få med seg minst én kopp ekte bålkaffe på Skogtunet.
Inger Marit Bjordam Dalen fra Gjerstad viste frem virkelig husflid i never. Køen av interesserte var lang.
En selvsagt utstiller er fjordhesten. Mange av husdyrlagene stiller ut, og verver gjerne medlemmer.
Ingvild Lilletvedt har akkurat blitt med i Budeieveven. Det er et nettverk av rundt 25 budeier som sikrer at gammel kunnskap ikke blir glemt.
Sveinung Danielsen dyrker linen som han selv spinner.
Olav A. Veum er på Dyrsku´n hvert eneste år. – Sikkert førti ganger, smiler han.
Johannes (2,5) og mamma Ragnhild Bjaadal leter etter bidronningen på standen til Telemark Birøkterlag.
Torunn Ottosen syr ikke, hun driver med tamburering. En rødlistet syssel fra Sandefjord Husflidslag.
Hva mer et slips i ekte treverk? Får du ikke oppmerksomhet i selskapslivet da, får du det aldri.
Daglig leder i Velg Skog, Jørn Lileng (t.h.) og student ved Høgskolen Innlandet avd. Evenstad, Kolbjørn Vole snakket med ungdom som besøkte Skogtunet. Kampen om ungdommenes oppmerksomhet er stor, men skogen er en fremtidsnæring hvor det er spennende å arbeide.
Asbjørn Berge i Drammenslodden har brukt ett år på å utvikle denne vei-slodden for bruk bak ATVer.
Snorre Alexander Dalin Gjerde er student ved Nome videregående skole, avdeling Søve. Han styrer hogstmaskin-simulatoren som en proff.
Pranas Rukis fra Grimstad arbeider med tradisjonshåndverk for Skjerkholt Naturlaft.
Yamaha viste frem en tømmerhenger med kran for ATV. Her viser Lars Zackrisson frem nyheten som vil gjøre vedhoggingen til en drøm.
Voks på granplantene begrenser angrepene av snutebiller. På Dyrsku´n kunne du se både plantene og snutebillene.
Røsholt Maskin har begynt å selge Palms tømmerhengere. Du kan velge kvalitetsmodeller fra 100 000 til godt over en million kroner. Daglig leder Nils Jakob Røsholt er grad for å kunne levere kvalitet til proffmarkedet.
Terje Rønning er styreleder i Gamletraktorens Venner. Har du en gammel traktor stående, så vil de komme i kontakt med deg. Kanskje du kan få liv i den igjen?
Kristian Sverre er daglig leder i Skogsmaskiner AS. – Dette er verdens aller beste stangsag for profesjonelle skogeiere og Arborister, hevder han med ettertrykk.